Kunskap

– en ständig färskvara

Som bekant tar det många långa år av hårda studier för att bli en kompetent läkare. Många längtar till den dag då specialistbeviset hänger på väggen.

Problemet – men samtidigt fascinationen och utmaningen – med medicinämnet, är att halveringstiden på “state-of-the-art”-kunskap är så kort. En doktor som slutar läsa och lära efter uppnådd specialistkompetens, blir snabbt inaktuell och nästan lika snabbt – farlig.

Textboksikonen “Merck Manual” kom vid millenieskiftet ut med en jubileumsutgåva, där även den första upplagan bifogades som faksimil. För det första var blotta skillnaden i format monumental: första upplagan tunn som en fickalmanacka, den senaste upplagan en massiv tegelsten. Men inte nog med det: i förordet skrev redaktörerna att 90% av innehållet i förstaupplagan var helt obsolet, och det mesta direkt farligt med moderna ögon sett. Budskapet är klart: study or perish.

Sverige avviker visavi många länder, genom att (ännu så länge) inte kräva “continuing medical education” för upprätthållandet av specialistkompetensen. Det ansvaret ligger ytterst på var och en av oss individuellt. Genom aktuella regelverk har finansieringsfrågan för läkares vidareutbildning komplicerats. Vem ska betala?

Samtidigt har internet och digitala media i övrigt inneburit att de allra flesta av oss har tillgång till oändligt mycket mer information än vi någonsin mäktar med. Problemet är snarare behovet av “exformation”, således det högkvalitativa sållandet bland kunskapskällor av radikalt skiftande kvalitet.

SFRM:s hemsida kan vara en bland flera lämpliga startpunkter, då vi söker tips om lämpliga kunskapskällor. Tipsa gärna redaktören för hemsidan då du hittar nya, bra länkar till kunskap!

Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin